top of page

ŠTO JE TO POWER PLATE?

Prvenstveno namijenjen astronautima tj. jačanju kostiju te mišića prije odlaska i nakon povratka iz svemira, vibracijski trening, koji se izvodi na Power Plateu, djeluje tako što povećava gravitacijsko opterećenje. Na taj način aktivira se do 98% više mišićnih vlakana u odnosu na klasično vježbanje što jamči bolje rezultate u kraćem vremenskom periodu.

Power Plate je vodeća vibracijska sprava na svijetu koja ima trosmjerne vibracije idealno prilagođene ljudskom tijelu. Vibrira u rasponu između 25 i 50 Hz na dvije amplitude 2 i 4 mm.

KAKO SE NA NJEMU VJEŽBA?

Na Power Plate®-u se izvode vježbe koje se i inače izvode u raznim oblicima treninga poput čučnjeva, sklekova, trbušnjaka, iskoraka, upora. Razlika je u tome što izvodeći te iste vježbe na platformi koja vibrira dobivate bonus u vidu velikog broja refleksnih kontrakcija mišića koje se događaju kao reakcija na vibraciju. Dakle uz kontrakcije mišića koje radimo aktivno izvodeći neku vježbu, ovisno o frekvenciji na kojoj vježbamo, imamo i 30-40 refleksnih kontrakcija u sekundi, što trening čini vrlo intenzivnim. Zbog tako velikog broja kontrakcija nije potrebno dugotrajno vježbanje i trening cijelog tijela moguće je napraviti već u 20-30 minuta.

KOME JE NAMIJENJEN?

Na Power Plate®-u mogu vježbati i top sportaši ali i invalidi. Odabirom frekvencije, amplitude i vrste vježbe, Power Plate® je koristan i učinkovit svim kategorijama korisnika: profesionalnim sportašima, rekreativcima, pacijentima u rehabilitaciji od raznih ozljeda (ruptura prednjeg križnog ligamenta) bolesti (Mulitpla skleroza, cerebralna paraliza, fibromijalgija, cistična fibroza) i stanja (bolna stanja kralježnice, stanje poslije moždanog udara itd).

UŠTEDA VREMENA

Najvažnija karakteristika vježbanja na Power Plate®-u, većini ljudi je upravo ušteda dragocijenog vremena. Naime umjesto 1,5h kojeg je potrebno utrošiti na klasičan trening u teretani, trening cijelog tijela na Power Plate®-u, obavlja se u svega 20-30 minuta.

BRŽE DO FORME

Iskustvo mnogih je pokazalo da se vibracijskim treningom, puno brže dolazi u formu nego klasičnim treningom. Osim velikog broja refleksnih kontrakcija, kod vibracijskog treninga nadraženi su receptori – neuromišićna vretena zbog čega se ovakvim trenigom aktivira gotovo 99% mišićnih vlakana dok je kod klasičnog treninga taj postotak tek oko 47%.

POŠTEDAN PO ZGLOBOVE:

Kako u vibracijskom treningu nije potrebno dodavati vanjsko opterećenje (utezi), to je ovakav trening poštedan za zglobove dok se u klasičnom treningu u teretani dodavanjem vanjskog opterećenja jačaju mišići ali i opterećuju zglobovi.

IZRAZITO POVOLJAN HORMONALNI ODGOVOR NA TRENING

Iako se zna da svaki trening djeluje pozitivno na izlučivanje serotonina, istraživanja su pokazala da trening na Power Plate-u značajno utječe na izlučivanje hormona rasta koji je odgovoran za izgradnju mišića, lipolizu, obnavljanje kolagena što samo po sebi govori da ovakvim vježbanjem brže dolazimo do povećanog mišićnog tonusa, brže gubimo masnoće a koža postaje elastičnija i ljepša

.

  • Facebook Social Icon
bottom of page